Direktlänk till inlägg 4 augusti 2010

Kurs

Av marsvinsliv - 4 augusti 2010 09:17

Det var så trevligt i går och Bo Runsten var super att lyssna på!!

Det märktes att han hade empati och var en ödmjuk man som verkligen gillar sitt yrke.

Nått som jag tyckte var väldigt intressant var när han patade om c vitamin och tillförsel av c vitamin, då diskutionen om det alltid kommer pågå i marsvinsvärden.

Hans rekomendationer var att man skulle ge det i vattnet trots att det innom 24h har minskat med 50 % för att han verkade tycka att det ändå var det säkraste sättet att ge c vitamin till marsvin.

Om man gav rikligt med hö och även c vitamin i vattnet på morgonen utan att ge grönsaker  som dom kan släcka törsen med i stället och sen ge grönsaker på kvällen så säkerställde man enligt han på det enklaste sättet att dom får i sig tillräckligt med c vitamin.

Om man följde hans rekomenderade dos på 1/5 brustablett i 1 l vatten så säkerställde man att marsvinen fick i sig 10-15 mg c vitamin vilket var dagsbehovet för en frisk vuxen icke diande el dräktigt marsvin men att risken för

att få för mycket av det stenbildande oxalat inte fans då.


Jag undrar vad mina grisar ska säga om dessa nya rutiner... inga grönsaker på morgonen!!!

Men jag blev lite skrämd när han pratade om att det faktiskt kan vara så att dom får en svag brist på c vitamin även om man ger mycket grönsaker med vitaminet i mycket pga att jag har vänner som är väldigt noga med sina marsvin har fått dessa problem så nu ska jag skutta i väg till affären och köpa brustabletter!


 
 
Petra

Petra

4 augusti 2010 11:33

men om marsvinen inte dricker då...? Eller, det kanske de gör om de inte får grönsaker...

http://cavycritters.blogspot.com

 
Ingen bild

Marsvinsliv

4 augusti 2010 12:20

Jag funderade på det oxå.
Mina dricker en hel del så det är jag inte så orlig för och dom kommer fortsätta få sina grönsaker men på kvällen i stället.
Hans tanken var ju att dom skulle bli lite törstiga av höätandet och när dom då inte har grönsaker samtidigt dricka i stället =)

 
Ingen bild

evelina

5 augusti 2010 19:03

gud. mina marsvin skulle bli vansinniga utan grönsaker på morgonen.:=) men man kanske kan ge c-vitamin också.. borde vara bättre än inget.
fick man inte använda flytande c-vitamin?
(tack för spännande info. jag är SÅ avundsjuk på kursen. vill också!!)

 
Ingen bild

Marsvinsliv

7 augusti 2010 09:04

Evelina!!
Mina grisar är inte heller riktigt nöjda med rutinen, jag tyckte nästan att dom drack bättre förut när dom fick grönsaker 2 ggr per dag.. men jag ska ge det en månad så får vi se!
Han ratade alla former av flytande och pelleterade c vitamin då han menade att dom förstördes under förvaringen.

 
Ingen bild

Marsvinsliv

7 augusti 2010 09:11

Evelina!
lite reklam.... Eragon har fått in nästan 30 teddy grisar som behöver hem om några veckor...=)
Kanse dags att besöka gbg snart??
2st är jag så förälskad i så jag vet inte hur jag ska lösa detta!!

 
Ingen bild

Hon som räknat

7 augusti 2010 18:22

27 teddy, en self, en nonself och en sheltie, för att vara exakt. ;-)

 
Ingen bild

Evelina

7 augusti 2010 19:04

åh. gud det måste vara livsfarligt att åka dit o kolla :=). ska nog faktiskt till göteborg snart, men planerar nog inte fler marsvin, däremot kanske gosetunnlar.. fast man vet aldrig :=)
(hänger ju lite på att L vill bygga en ny bur. han är lite skeptisk till det. tycker de tar mycket plats redan..)

intressant med c-vitaminen. ska nog testa brustabletterna. har faktiskt aldrig använt det. däremot får vi se hur jag gör med grönsakerna. man kanske kan ge grönsaker morgon o kväll o c-vitaminvatten o hö på eftermiddagen.

 
Marie

Marie

14 september 2010 10:17

Jag har också C-vitamin i form av en femtedels brustablett per liter i vattnet efter Bo Runstens rekommendationer. Däremot så gillar inte mina grisar vilka brustabletter som helst. De som fungerar bäst är de man kan köpa på apoteket med apelsinsmak (trots att de inte gillar apelsiner). Tyvärr kan man inte köpa ett rör i taget längre, så med ett fyrpack i min ägo så är nog nästan en livstids C-vitamin tryggad! Eller, ja... i alla fall till februari 2013 då datumet går ut... ;-)

http://dumlekola.bloggagratis.se

marsvinsliv

14 september 2010 10:35

Du får ta en tablett du oxå samtidigt som grisarna!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av marsvinsliv - 27 mars 2013 16:31

Jag har nog glömt att presentera Bella. Bebisarna har tagit mycket plats här hemma!! Bella är en hona som flyttade hit samtidigt som Becky.        Hon är en lugn och sansad dam. Bott ensam innan hon kom till Eragons. Ett riktigt gose marsv...

Av marsvinsliv - 14 februari 2013 17:50

Nu är dom små 3 v gamla. Dom går stadigt upp i vikt alla tre, bockar runt och busar i buren. Bilderna blir dåliga pga lite ljus och små grisar som absolut inte kan vara stilla i 2 sek!       Buspojken!       Blåöga med sin fantast...

Av marsvinsliv - 7 februari 2013 16:07


Nu är dom små 2 veckor gamla. Att sitta stilla mer än 1 sek går inte, och därmed är det hopplöst att ta bilder på dem!! Den enda vettiga bilden från i dag. Dom andra vägrade! Lilla krulltotten. Pälsen är bomulls mjuk och fluffig. Små virvlar på r...

Av marsvinsliv - 31 januari 2013 12:33

Nu har dom små blivit en vecka gamla. Mycket söta och svåra att motstå! Den ljusa tösen här är ordentligt pigg och framåt. Äter hö och suger/gnager på grönsakerna. Tror att hennes vänstra öga, det som det är brunt kring faktiskt är blått. Hon kom...

Av marsvinsliv - 28 januari 2013 11:34

Ny har Beckys bebisar kommit. I Torsdags slängde jag till marsvinen lite mat och gick upp och tog en dusch. När jag kom ner hade dom precis föds.   Becky har skött det hela utmärkt. Hon diar och tvättar dom som hon aldrig har gjort annat.    ...

Ovido - Quiz & Flashcards